naam
Foto2
Foto1
Foto3
zon Het zonnetje
Op een zonnige zomerdag werd kleine Bart geboren. Bartje was een stralende, blije baby. Dat kon je zien aan zijn twinkelende oogjes, zijn blije glimlach en zijn vrolijke gekraai. Bartje voelde zijn zonnetje van binnen. Heel soms kwam er een klein wolkje voor zijn zon. Als hij honger had bijvoorbeeld. Dan schreeuwde hij dat het een lieve lust was. Natuurlijk begreep zijn moeder hem meteen en gaf hem, wat hij nodig had. Bartje was dan algauw weer net zo tevreden als altijd. Toen Bartje ouder werd kwamen er wat vaker kleine wolkjes voor zijn zon. Als hij viel en pijn had, kwam er een regenwolk. Als iemand zijn speelgoed afpakte, kwam er een donderwolk. Of als hij 's avonds alleen in bed lag, dan kwam er een donkere wolk. Toen Bart nog ouder werd ontdekte hij dat er steeds meer en vaker wolken voor zijn zon kwamen. Gelukkig gingen ze altijd wel weer weg en kon hij weer stralen.
Bart groeide en groeide en leerde nog meer. Hij kon met zijn zonnestralen die hij van binnen in zich had de donkere wolken verdrijven.Hoe deed hij dat dan? Eigenlijk was het heel simpel. Door te weten en te voelen dat hij zijn zonnetje altijd bij zich droeg. Hij kon het laten schijnen wanneer hij dat wilde. Dat ging gewoon vanzelf. Hij hoefde maar aan zijn zon te denken of de eerste straaltjes drongen voorzichtig door de wolken heen en algauw waren deze wolken dan opgelost. wolkje (12K)

Iedere baby die geboren wordt, krijgt zo'n zonnetje met zich mee. Het zit in je en kan er nooit meer weg. Het geeft je, dat je blij of gelukkig kan zijn. Je kan tevreden zijn, of rustig en ontspannen. Het geeft je gewoon een fijn gevoel. Net als bij baby Bart komen er wel eens wolken voor jouw zon. Dan voel je soms boosheid of verdriet. Je kan ook bang en gespannen zijn of iets naars en verdrietigs hebben meegemaakt. Het kan zijn dat je gepest wordt of verlegen bent. Soms eet of slaap je slecht of ben je heel druk in je hoofd. Je voelt je dan niet fijn. Als je weet hoe je jouw zonnetje weer kan laten schijnen, als je weet hoe jouw zonnetje voelt, kan je de wolken verdrijven. Soms gaat dat vanzelf door aan je zon te denken, soms zal je wat wind nodig hebben om de wolken weer weg te kunnen blazen. Heb jij ook een wolk die je weg wilt blazen?zonnetje (11K) Een wolk die jou een onprettig gevoel geeft? Dan kan het helpen om er samen met een kindertherapeut naar te kijken. Het belangrijkste is, dat jij gaat ontdekken hoe je er zelf voor kan zorgen dat je je fijn voelt. Je kan dit bijvoorbeeld gaan ontdekken m.b.v. spel, verhaal, drama, speelgoed, muziek, beweging, gesprek, tekenen en knutselen.
poppetjes (5K)